Peter Singer Kimdir?
Peter Singer Kimdir?
Avustralyalı filozof ve önde gelen bir hayvan hakları savunucusu
Princeton Üniversitesi Biyoetik bölümünde neredeyse meslek hayatının tamamında görev yapmıştır.
Tom Regan ile birlikte 1960'lardaki ilk hayvan hakları ile hayvanları özgürleştirme hareketlerini birleştirmeye ve öncülük etmeye yardım etmiştir. Onun Hayvan Özgürleşmesi (Animal Liberation) adlı kitabı hayvan hakları konusunda çok önemli bir yere sahip olmakla beraber felsefi literatürün çığır açan bir ürünü olarak sayılmaktadır.
Singer, kendini bir vejetaryen ve "esnek bir vegan" olarak tanımlamaktadır. Mother Jones adlı dergiye verdiği röportajda konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır: "Et yemiyorum. 1971 yılından beri vejetaryenim. Yavaş yavaş vegan yaşama alışıyorum. Büyük oranda vegan sayılırım, fakat esnek bir veganım."
Avustralyalı filozof Peter Singer 1975'te "Hayvan Özgürleşmesi" adlı kitabını yayımladıktan sonra en aktif hayvan haklara savunucularından biri olmuştur. Singer etiğe, İngiliz Jeremy Bentham'ın 18.yüzyıl sonunda geliştirdiği bir gelenek olan faydacı yaklaşımını benimser. Faydacılık bir hareketin ahlaki değerini o hareketin sonuçlarına göre değerlendirmeyi öngörür. Bentham'a göre bunu hareketlerimizden doğan acı veya haz toplamını, bir matematik denkleminde olduğu gibi hesaplayarak yapabiliriz.
Singer'ın faydacılığı kendi verdiği adla "çıkarların eşit düşürülmesi" ne dayanır. Ona göre acı, acıtır; sizin, benim ya da bir başkasının olması fark etmez. İnsan olmayan hayvanların acıyı hissetme ölçüleri, onların yaşamlarını etkileyen kararlar verirken onların çıkarlarını dikkate almamızın ve bu tür acılara neden olacak etkinliklerden kaçınmamızın ölçüsü olmalıdır. Ancak tüm faydacılar gibi Singer de en çok sayıda insanın en fazla mutlu olabileceği şekilde sonuçlanacak kararlar vermemiz gerektiğini söyleyen "en çok mutluluk ilkesi"ni uygular. Singer hiçbir zaman, hayvanlar üzerinde hiçbir deneyin mazur gösterilemeyeceğini söylemediğine dikkat çeker. Bunun yerine tüm hareketleri sonuçlarına göre değerlendirmemiz gerektiğini ve "bu sonuçlar arasında hayvanların çıkarlarının da olduğu"nu ve bunların denklemin bir bölümünü oluşturduklarını söyler.