Nietzsche Ve Anarşizm

Nietzsche'nin ahlaka başkaldırışı , çoğu zaman anarşizm olarak kavranmış , nitekim bazı felsefe kitaplarında Nietzsche "anarşist" olarak tanımlanmıştır.

 

Bu , doğru bir sonuç değildir. Her ne kadar Nietzsche ahlaka ve sürü insanına , değerlerine büyük bir başkaldırıyı öğütlese de , bunun ismi anarşizm değildir.

 

Nietzsche , sürü insanıyla anarşisti aynı kefeye koyar.Çünkü ikisinde de aynı yozlaşmışlık durumu mevcuttur.Biri hayata karşı yabancılaşması sebebiyle ahlaka , diğeri isyana sarılır.Gerek isyan , gerek ahlak , Nietzsche'ye göre aynı yozlaşmışlığın ürünüdür.

 

Nietzsche , ayrıca sosyalizmin temelinde sosyalistlerin içinde gizlice yatan bir anarşizm olduğunu düşünür.Bunu şöyle ifade eder ;

 

"Sosyalizm ; sona erdiği düşünülen en cüz'ilerin ve budalaların , yani yüzeysel insanların bir baskısı ve kıskançların , dörtte üç sahte oyuncuların , gerçekte "modern ideleri"nin mantıksal bir sonucudur.Onların , gizli anarşizmlerinin doğurduğu bir durumdur..."

 

Nietzsche , hayata karşı bir başkaldırışı değil , tersine hayatı olumlamayı , onu yüceleştirmeyi ve hayatın yozlaşmasını sağlayan tüm nihilist değerleri yıkmayı hedefler , öğütler.

 

Zaten Nietzsche , başkaldırdığı Hristiyan öğretisiyle sosyalizm ve anarşizmde benzerlikler olduğunu kaydeder.Bunu Güç İstenci adlı yaptının 373.aforizmasında şöyle belirtir ;

 

"Sosyalistler , anarşistler , nihilistler varlıklarını başka birini suçlayabilecekleri birşeyde buldukları nispette , Hristiyanlığa yakındırlar.Zira , Hristiyan da kendi hastalığından , marazlı bünyesinden birini sorumlu tutarak buna daha iyi tahammül edeceğine inanır.İntikam ve kin içgüdüsü her iki durumda da tahammül vesilesi , varlığı koruma içgüdüsü olarak görünüyor."

 

Bu sebeple anarşizm , kendi varlık acısından dolayı birini suçlama , suçladığına isyan etme içgüdüsüyle hareket eder.Eylemi , bu içgüdü üzerinedir.Sosyalizmin ve anarşizmin insanlık dolu mesajları (!) , aslında kendi varlık acılarından kaynaklanmakta ve bu sebeple aslında insanlığa karşı duydukları kin sebebiyle ağır eylemlerde ulunmaktadırlar.

 

Anarşizm , militarizmi onaylar.Bu sertliğin sebebi , aslında "kin"ci oluşlarından kaynaklanır.Kendileri bunun farkında olsunlar ya da olmasınlar , bu içgüdüyle hareket ederler.

 

Yaşamdan istediğini elde edememe durumu , hayatlarında ve geçmişlerindeki çeşitli olumsuzluklar , onları bu tür bir isyana , yani anarşizme yönlendirmiştir.

 

Bu sebeplerle Nietzsche , bazı kitaplarda geçtiği üzere asla ama asla Anarşist değildir.Tersine onları küçümser ve başkaldırdığı Hristiyanlıkla benzer yanları olduğunu kaydeder.

  • Yorum yapmak için lütfen üye olunuz!!!