Mytileneli Pittakos Kimdir?

Mytileneli Pittakos Kimdir?

Midilli Adası'nda Midilli kenti tiranı ve Yunanistan'ın yedi bilgesinden biridir. 
On yıl (595-585) tiranlık yaptı ve kendi isteğiyle görevden çekildi. İktidarda iken iç savaşı sona erdirdi ve savurganlığı önleyen yasalar koydu.

Pittakos, Trakya kökenli Mytilene (Midilli) tiranıdır. Hyrradios’un oğludur. Atina’yla Mytilene arasındaki savaşta yararlıklar göstermiş bir komutandı. Yurttaşları ona çok güvendikleri için yönetimi onun ellerine bıraktılar. Pittakos on yıl bu görevde kaldı, devleti düzene koydu ve herkesçe çok sevildi. On yıl görev yaptıktan sonra çekildi, bundan sonra bir on yıl daha yaşadı. Yurttaşları ona bir toprak bağışlamışlardı, o bu toprağı tanrılara armağan etti. Diogenes Laertios, Pamphilios’un Anılar’ının ikinci cildinde Pittakos’la ilgili şu bilgiyi verdiğini söyler: Pittakos’un oğlu Pyrraios’u adamın biri bir berber dükkanında baltayla öldürür. Pittakos kendisine gönderilen katili bağışlar ve şöyle der: “Bağışlamak cezalandırmaktan daha değerlidir.” Pittakos tam anlamında bir şarap deposu olan Mytilene’de sarhoşluğu cezalandıran yasalar çıkardı. Diogenes Laertios onun yasalar üzerine bir yapıtı olduğunu yazar ve onun elli ikinci Olimpiyad’ın üçüncü yılında (569) öldüğünü söyler. Pittakos’un mezarında şunlar yazılıdır: “Seni yurdun doğurdu. / Kutsal Lesbos adası senin ölümüne ağlıyor ey Pittakos.” Pittakos kendisini Sardes’e çağıran Krezüs’e (Kroisos) şu satırları yazar: “Zenginliklerinizi göreyim diye beni Lydia’ya çağırıyorsunuz. Onları görmemiş olsam da Alyattos’un oğlunun tüm krallardan daha çok altına sahip olduğuna inanıyorum. Sardes’e gitsem ne geçecek elime? Altına gereksinimim yok. Benim bana yetecek altınım var ve dostlarım var. Gene de konuksever bir insanı tanımanın zevkini elde etmek için gideceğim.” Şu özdeyişler onundur: 
- Uygun zamanı kollamayı bil.
- Yapmayı tasarladığın şeyi söyleme, beceremezsen gülerler. 
- Dostların olsun.
- Başkasında hoşgörmediğini sen yapma. 
- Zavallı birine kötü söz söyleme, o durumda tanrının intikamı işe karışır.
- Emanet aldığını geri ver.
- Sana başkalarının yaptığı küçük terslikleri hoş karşıla.
- Ne dostunun kötülüğünü söyle ne düşmanının iyiliğini. Böyle bir şey düşüncesizlik olur.
- Geleceği kestirmenin büyük yararı var: geçmiş bellidir gelecek belirsiz. 
- Karaya güvenilir denize güvenilmez.
- Kazanmanın sonu gelmez.
- Onur kazan.
- Saygı göstermeye çalış.
- Eğitimi, alçakgönüllülüğü, sakınıklığı, doğruyu, iyi niyetli olmayı, deneyimi, yatkınlığı, başkasıyla arkadaşlığı, dürüstlüğü, ev işlerine uyarlı olmayı, sanatı, sofuluğu sev.

  • Yorum yapmak için lütfen üye olunuz!!!