Lykophron
Lykophron (Lycophron) Kimdir?
Geç dönem sofistlerinden Lychophron Yeni Çağ'da Thomas Hobbes'un ortaya atacağı insanın doğal durumdan medeni duruma geçiş süreci ile ilgili kuramın, yani toplumsal sözleşme kuramının ilk temsilcisidir. Lycophron insanın toplum öncesi zamanında herhangi bir ahlak kuralı ya da yasanın olmadığını, sitenin doğal olarak değil, insanların ortak bir sözleşmesi ile ortaya çıktığını söylemektedir.
Platon'un devletinde Glaukon kendine ait olmadığını bildirdiği bu görüşü şu sözlerle açıklamaktadır:
"Doğada haksızlık etmek iyi, haksızlığa uğramak kötü bir şeydir. Haksızlığa uğrayanlar ise haksızlık edenlerden daha fazladır. İnsanlar birbirlerine haksızlık ede ede, haksızlığa uğraya uğraya, birinin hazzını, diğerinin acısını duymuşlardır. Haksızlığa uğramaktan sakınamayacaklarını, haksızlık etmeyi ise her zaman beceremeyeceklerini anlayınca, bir anlaşmaya varmayı düşünmüşler, kanun koymuşlar, kimse haksızlık etmeyecek, haksızlığa uğramayacak diye. Kanunun buyurduğuna, kanuna uygun olana da doğru demişler. İşte doğruluğun kaynağı budur."
Lykophron insan için neyin doğal olup olmadığına ilişkin tartışmaya dahil olan bir diğer isimdir. Lykhophron’a göre yasalar tarafından aksi iddia edilse de doğa söz konusuysa, başkasına haksızlık etmek iyi, haksızlığa uğramak ise kötüdür (Devlet, 358e-359a).