Gönül Bünyatzade Kimdir?
Gönül Bünyatzade Kimdir?
Gönül Bünyatzade – Azerbaycanlı filozof.
Gönül Bünyatzade 2 Kasım 1974 yılında Batı Azerbaycan’ın Göyce ilinde, Zod köyünde doğdu. Babası Yusif Bünyatov dağ mühendisi olmanın yanı sıra çok sayıda romantik şiirlerin de yazarıdır. Annesi Kifayet Bünyatova ilkokul öğretmeni ve halı dokuma ustasıdır.
Gönül Bünyatzade ortaokul lise eğitimini 1981-1991 yıllarında Azerbaycan’ın Daşkesen ilçesinde 2 saylı okulda aldı. 1992 yılında Bakü Devlet Üniversitesi’nin Şarkiyat fakültesinin Arapça tercümanlığı şubesini kazandı ve 1997 yılında burayı birincilikle bitirdi. Aynı yıl Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nin “Felsefe, Sosyoloji ve Hukuk Enstitüsü”nde doktora çalışmalarına başlayan Bünyatzade bu Enstitü’de araştırma görevlisi olarak girdi. Gönül Bünyatzade şu anda aynı Enstitü’de kıdemli araştırmacı olarak çalışmaktadır. 2002 yılında “Serraç Tusî’nin el-Lüma eserinde tasavvufi-felsefi konular” isimli doktora tezini savunarak Felsefe alanında doktora unvanını aldı. Bünyatzade 2008 yılında “Doğu ve Batı Felsefe Tarihinde İrrasyonel İdrak (Orta Çağ)” konulu teziyle profesörlük unvanı aldı.
Türkiye, Fransa, Belçika, İtalya, Endonezya, Maleysiya Güney Kore, Cezayir vb. ülkelerde düzenlenen konferans ve sempozyumlara tebliğci ve oturum başkanı olarak katılmıştır. Çok sayıda uluslararası dergilerde Türkçe, Rusça, İngilizce ve Arapça makaleleri yayınlanmıştır. Azerbaycan’da ve yurtdışında yaklaşık 130 makalesi yayınlanmıştır. Gönül Bünyatzade Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nin kıdemlı araştırmacısı olmanın yanı sıra Doğu-Batı Araştırma Merkezi’nin müdiresi, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Yüksek Tasdik Komisyonu’nda bilirkişi, Azerbaycan Felsefe ve Toplumsal-Siyasi İlimler Birliği’nin “Felsefe” dergisinin akademik sekreteri, Uluslararası Fenomenoloji Enstitüsü’nün, New-York Akademisi’nin, Uluslararası Oxford “Muhyiddin İbn Arabi Topluluğu”nun, Amerika Felsefe Birliği’nin ve UNESCO’ya bağlı Filozof Kadınlar topluluğunun üyesidir.
İslam felsefesi, tasavvuf, irrasyonel bilgi, Doğu-Batı ilişkileri, fenomenoloji