Çelişmelerin Özelliği Nedir?
Çelişmelerin Özelliği Nedir?
Çelişmelerin her devim biçiminde başka oluşu.
Çelişmelerin özelliği deyimi beş anlamda kullanılır:
1. Çelişmenin her hareket biçiminde başka oluşu,
2. Bir hareket biçiminin her aşamasında da başka oluşu,
3. Bir hareket biçimi içindeki çeşitli hareket biçimlerinde de başka oluşu,
4. Bir hareket biçimi içindeki çeşitli hareket biçimlerindeki çelişmelerin çeşitli aşamalarında da başka oluşu.
5. Bütün bunlardaki çelişmelerin her yönünün de başka oluşu.
Her hareket biçimindeki çelişmelerin başka oluşu çelişmelerin özelliğini dile getirir. Her hareket biçimi kendi içinde özel çelişmelerini taşır. Bu özel çelişme, o şeyi bütün başka şeylerden ayırır. Bundan ötürüdür ki bir tohum çiçek, bir tohum elma, bir tohum insan olur ve bundan ötürüdür ki iki çiçek, iki elma, iki insan birbirinin aynı değildir.
Her hareket biçiminde başka olan çelişme o hareket biçiminin her aşamasında da başkadır. Bundan ötürüdür ki Çin toplumculuğu (sosyalizmi, komünizmi N.) Rus toplumculuğunun, Rus toplumculuğu Küba Toplumculuğunun vb. aynı olamaz. Bundan ötürüdür ki kapitalizmi toplumculuğa dönüştüren çelişme toplumculuğa geçiş döneminde başkadır, toplumculuğun kuruluş döneminde başkadır, toplumculuğun yerleşme döneminde başkadır.
Her hareket biçimi içindeki çelişme o hareket biçimi içindeki çeşitli hareket biçimlerinde de başkadır. Bundan ötürüdür ki kapitalizmi geliştiren çelişme emekçilerle burjuvazi arasında başka, köylülerle ağalar arasında başka, sömürgelerle emperyalistler arasında başkadır.
Bir hareket biçimi içinde oluşan çeşitli hareket biçimlerindeki çelişmeler çeşitli aşamalarında da başkadır. Bundan ötürüdür ki emekçilerle burjuvazi arasındaki çelişme kapitalizmin kuruluş aşamasında başka, büyük sanayi aşamasında başka, emperyalizm aşamasında başkadır.
Bütün bu başka çelişmelerin her yönünde başkadır. Bundan ötürüdür ki emekçiyle burjuva arasındaki çelişme emekçide başka, burjuvada başkadır.
Bütün bunlardan ötürü çelişmenin her özelliğinin çözümü başka yöntem gerektirir. Bu yöntemi bulup uygulamak için de bütün bu özelliklerin bilinmesi gerekir. "Somut koşulların somut çözümü ilkesi" budur. "Çelişmenin genelliğini bilmezsek incelediğimiz hareketin genel nedenini bulamayız, ama çelişmenin özelliğini bilmezsek incelediğimiz hareketi bütün öteki hareketlerden ayıran özel niteliğini bulamayız.". 'Çelişmelerin özelliği' deyimi, 'çelişmelerin özgüllüğü' ve 'çelişmelerin bağıntılılığı' deyimleriyle anlamdaştır.